NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

AGENDA
12 NOVEMBER – KNUTSELEN
Op 12 november organiseert Bernadette wederom een knutseldag. U kunt uw kind inschrijven voor de ochtend of de middag. U kunt verdere informatie hier downloaden.


17 NOVEMBER – ALGEMENE LEDENVERGADERING – 20 uur
Het bestuur is weer fris begonnen met het nieuwe schooljaar! Op donderdag 17 november nodigen wij alle ouders uit voor de Algemene Ledenvergadering op het Cité Scolaire Internationale (CSI) in Ferney-Voltaire. Hieronder alvast een voorschot.


27 NOVEMBER – SINTERKLAAS
Het Sinterklaasfeest wordt dit jaar gevierd op zondag 27 november in Ferney-Voltaire. Alle leerlingen zullen meedoen met de voorstelling, die tijdens de lesmiddagen wordt voorbereid. Meer informatie volgt nog na de herfstvakantie.

Voorschot op de Algemene Ledenvergadering
Onze school telt dit schooljaar in totaal 77 leerlingen, helaas weer een kleine daling in vergeljking met vorig jaar.
Zoals gebruikelijk komt onze penningmeester met de nieuwe begroting 2022-23.

!SPOILER ALERT.!.. Door de stijgende (loon) kosten en het lagere aantal leerlingen zal er waarschijnlijk weer een lesgeldverhoging moeten worden voorgesteld. Ook zal het bestuur een plan voorleggen om het “afbouw scenario” aan te passen, waar tijdens de ALV over gestemd zal worden. Dit jaar is er maar een kleine verandering in het bestuur: na 4 jaar trouwe dienst stapt Renatus Hoogenraad uit het bestuur.

We hopen u allen te kunnen begroeten op de ALV, die gevolgd zal worden door een borrel om na lange tijd weer eens persoonlijk bij te kunnen praten.

Doe mee in het bestuur!
We zijn nog altijd op zoek naar mensen die hun steentje willen/kunnen bijdragen aan het Nederlandstalige onderwijs van hun kind(eren).
Heb je interesse? Neem contact op met onze voorzitter, Igor Bodnar (president@alnvnt.com). 

Nieuws van het Kleuteronderwijs – door Ageeth

We zijn weer begonnen!
We zijn het kleuterschooljaar goed begonnen met elf kleuters in groep 1 (MS) en 2 (GS).  Hoewel de groepen zijn samengevoegd, hebben we nog steeds twee lokalen tot onze beschikking. Eén lokaal is ingericht met verschillende speelhoeken, zoals een huishoek, een bouwhoek, een autohoek, een educatieve spellentafel, een teken- en schrijftafel en een leeshoek. Tijdens het eerste uur worden hier de mooiste bouwwerken gemaakt met de verschillende bouwmaterialen, treinnetten aangelegd, poppen verzorgd en voorgelezen door de leukste poppenvaders en -moeders, kinderen en juffen beter gemaakt door de allerliefste artsen en verplegers, maaltijden voorbereid door de allerbeste chef-koks, vele boodschappen aangeslagen op de kassa’s door fanatieke winkeliers, huisdieren uitgelaten en garagehouders in de dop besturen hun mooiste auto’s. Kortom, er wordt volop gespeeld en gecommuniceerd. De kinderen leren zo spelenderwijs nieuwe woorden in een betekenisvolle omgeving.
Na dit eerste waardevolle uur gaan we naar het andere lokaal voor het kringgesprek, een kleine snackpauze, een knutselactiviteit en de weekafsluiting met de allerleukste liedjes.

De Seizoenen
In de kring worden verschillende activiteiten aangeboden rond het lopende thema, zoals: prentenboeken voorlezen, liedjes zingen en uitbeelden, verschillende auditieve oefeningen en de leerlingen krijgen de kans het woord te nemen. Net als ieder schooljaar werken we met het jaarthema ‘De Seizoenen’.  De kinderen leren de verschillende seizoenen, dagen en maanden benoemen en leren allerlei woorden die bij het thema horen.

Kinderboekenweek voor onze kleuters
Daarnaast werken we schoolbreed aan meerdere actuele thema’s; tot de herfstvakantie werken we aan het thema van de Nederlandse kinderboekenweek ‘Gi-ga-groen’.De Kroon op je verjaardag!
De eerste kronen van het jaar zijn een feit;  de jarigen hebben vol trots op de tafel gestaan toen zij werden toegezongen door hun klasgenootjes en ze hebben de heerlijkste taartjes getrakteerd. De eerste knutselwerken zijn met veel toewijding gemaakt ,  de eerste prentenboeken zijn geleend uit onze uitgebreide bibliotheek en de eerste liedjes worden al uit het hoofd gezongen. We kijken uit naar een kleuterjaar vol betekenisvolle speelmomenten, kleurrijke kronen, heerlijke traktaties, creatieve knutsels, magische verhalen, vrolijke liedjes en heel veel mooie momenten.


Nieuws van het Primair Onderwijs – door Petra

Kinderboekenweek
Op 5 oktober start in Nederland de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar “gi-ga groen”.
We besteden daar dit jaar aandacht aan door héél veel boeken te lezen en activiteiten te organiseren rondom dit thema. Tijdens de laatste les voor de herfstvakantie vieren we het boekenfeest.

Begrijpend lezen
Dit schooljaar gaan we veel aandacht besteden aan Begrijpend Lezen. En natuurlijk verwachten we ook dit jaar weer dat de leerlingen veel boeken lezen.


Nieuws van het Voortgezet

Onderwijs – door Foppe

“Rentrée” september
Met de rentrée verblijden wij ons over de komst van 4 nieuwe leerlingen: Arthur Gilissen in sixième, Louise Joffroy in seconde, Martim en Pedro Leite Martins in respectievelijk cinquième en seconde. Wij heten hen van harte welkom op de afdeling!

Schoolreis collège
De collègereis naar Gent vindt plaats van 4 t/m 7 april 2023. Er werd reeds een mail met informatie en inschrijfformulier verstuurd. Goed nieuws voor de leerlingen in troisième. Zij mogen dit schooljaar zowel aan een schoolreis naar Napels als naar Gent deelnemen.

Schoolreis lycée
– De lycéereis naar Leiden vindt plaats van 17 t/m 21 oktober a.s. De heenvlucht die op maandagochtend was voorzien, is ondertussen door Easyjet verplaatst naar 18u30. Wij zoeken nog ouders die ons op maandagmiddag 15u30 van het lycée naar de luchthaven kunnen brengen. Aanmelden kan op het volgende adres: venema@orange.fr
– De leerlingen lunchen maandagmiddag in de schoolkantine. Graag een (brood)maaltijd aan uw kinderen meegeven voor de avond.
– Er mag alléén handbagage worden meegenomen, afmetingen maximaal 45x36x20cm (regels van Easyjet).
– De terugvlucht staat nog altijd gepland op vrijdag 18u45. Wij nemen de trein van Leiden naar Schiphol echter al om 13u30. Dat is eerder dan voorzien, omdat er lange wachttijden zijn op Schiphol. Ouders die hun kinderen in Nederland willen laten blijven, moeten er dus voor zorgen dat hun kinderen om 13u30 in Leiden of om 14 uur op Schiphol worden afgehaald. Tot nu toe betreft dit 8 van de 20 leerlingen: Sofie, Asli, Esther, Sanne, Maren, Liv, Koen en Milo.
– Aangezien het COVID-virus nog steeds rondwaart, zouden wij de leerlingen willen aanraden om op school opnieuw het masker te dragen de komende weken.

Het nieuwe vak: Connaissance du Monde
In Première zijn de leerlingen met Connaissance du Monde van start gegaan. Dit nieuwe vak wordt gegeven door Petra Berkers, die inhoud geeft aan de volgende thema’s: nadenken over de maatschappij, de wereld bewonen en bouwen aan de toekomst. Het is de bedoeling dat de leerlingen aan een zelf gekozen project werken en in het kader daarvan contact leggen met een partner in de Benelux. Dit kan zijn op het gebied van cultuur, politiek, economie, duurzame ontwikkeling.

Contact!

U kunt ons op de volgende manieren bereiken:

De nieuwsbrief mét de foto’s vindt u via dez link: https://mailchi.mp/0a3aa595d569/nieuwsbrief-aln-vnt-oktober-1