Over ALN-VNT

Welkom bij het Nederlandstalige programma van de Cité Scolaire Internationale van Ferney-Voltaire in Frankrijk, nabij Genève.

Het programma biedt Nederlandstalig moedertaal onderwijs voor kinderen van 4 tot 18 jaar, geïntegreerd in het Franse openbare schoolsysteem.

  • Kinderen van 4 en 5 jaar komen op woensdagmiddag naar de kleutergroep
  • Kinderen van 6 tot 11 jaar die naar een Franse basisschool in de omgeving (Pays de Gex) gaan, volgen één middag in de week onder schooltijd Nederlandstalig moedertaalonderwijs
  • Op de middelbare school verzorgt het programma de vakken “Nederlandse taal en literatuur” (4 uur/week) en “Aardrijkskunde en geschiedenis” (2 uur/week). Deze vakken worden gegeven in het Nederlands, geïntegreerd in het Franse lesprogramma van het collège en lycée international dat in het Frans wordt onderwezen. De leerlingen worden opgeleid voor het Franse “Brevet” en “Baccalauréat à Option Internationale”.

De lessen worden gegeven in Ferney-Voltaire door bevoegde leerkrachten. Het programma wordt uitgevoerd door een oudervereniging, “Association pour la Langue Néerlandaise/ Vereniging Nederlandse Taal” (ALN/VNT) en staat onder toezicht van de Franse, Nederlandse en Belgische onderwijsinspectie.