NIEUWSBRIEF JUNI 2024

ALN-VNT Taaltuin Voltaire Nieuwsbriefjuni 2024
Van de voorzitterBeste leden, hier is alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar 2023 – 2024. We hebben weer een paar geweldige activiteiten achter de rug zoals het uitstapje naar Lausanne waar de leerlingen met plezier naar terugkijken, en de boeiende literaire avond waar de schrijver en dichter Benno Barnard ons uitermate vermaakt heeft. Hartelijk dank aan de organisatoren!!De eindexamens zijn volop aan de gang en er blijft nog één evenement over voor de zomervakantie, die ik me niet anders dan zonnig en warm kan voorstellen na dit vochtig voorjaar, en ik heb het natuurlijk over de jaarlijkse barbecue, die dit jaar tevens het 50 jaar lustrumfeest zal zijn.Vergeet je niet van tevoren in te schrijven om toegang te krijgen tot het CERN terrein, en als je dan toch achter de computer zit, voor degene die dat nog niet hebben gedaan, de driejaarlijkse tevredenheidsenquête van de vereniging in te vullen. Ik hoop jullie allen in persoon te ontmoeten op 29 Juni. Tot dan!!Met vriendelijke groet, Alex Verhagen.Voor je agenda:BBQ en Lustrumviering: za 29 juni
Zomervakantie: van za 6 juli tot ma 2 september
Vergeet niet de tevredenheidsenquete in te vullen!
Nieuws van Primair Onderwijs:

De leerlingen van groep 7 hebben afgelopen zondag een eindejaarsfeestje gehouden. Het grootste deel van de kinderen zit al vele jaren bij elkaar in de klas, maar na het einde van de basisschool gaan ze allerlei verschillende kanten uit. Na jarenlang vriendelijk te zijn geweest tegen elkaar, konden ze zich eindelijk goed op elkaar afreageren tijdens een paar lasergame-sessies. Daarna nog wat hapjes en drankjes om het jaar, en al de jaren daarvoor, met elkaar af te sluiten. TevredenheidsenqueteEen reminder voor het invullen van de tevredenheidsenquete. Hoe meer feedback van jullie kant, hoe beter!
Zowel van ouders als van leerlingen willen we graag hun mening horen.Hier de links:Ouders: https://forms.gle/ujW3kHGABqzwxgZNALeerlingen: https://forms.gle/j1pvdjLKqPT45nKh9Alvast bedankt!
Uitstap LausanneOnze afdeling ging op uitstap naar Lausanne op donderdag 28 maart jongstleden. Eerst bezochten we de graven van Hans Lodeizen (Nederlandse dichter), Coco Chanel en Baron Pierre die Coubertin. Bij elke van die personen gaven leerlingen wat uitleg. Voor de beste (eerder in de klas gemaakte) vertaling van een Lodeizengedicht werd een boek als prijs uitgereikt. Het werd een prettige, gevarieerde en leerrijke dag. We vervolgden met een bezoek aan het Olympisch museum, waar vooral de behendigheidsoefeningen op veel succes konden rekenen. Na onze picknick namen de leerlingen het in ploegen tegen elkaar op in een hardloopwedstrijd en in het touwtrekken. Alle deelnemers hadden daarna hun chocolade-paasei dubbel en dik verdiend. We rondden de middag af met een gesmaakte, levendige rondleiding in de Collection de l’Art Brut, waar we kennis maakten met vaak hoogst eigenaardige en indrukwekkende werken van kunstenaars die buiten het reguliere artistieke circuit staan of stonden. Na de groepsfoto in de plots verschenen lentezon tuften we met de bus tevreden terug naar school.Nieuws van het basisonderwijs
Het zit erop! Het basisonderwijs heeft de laatste lesdagen achter de rug van het schooljaar 2023/2024.  
De onderbouw (de kleutergroepen)
Op 12 juni sloten de kleuters, Danielle, Carin en Ageeth een mooi kleuterjaar af met een optreden van de kleuters. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes zagen hoe onze kleuters zich ontpopten als heuse vlinders en heerlijk dansten op De Drie Biggetjes.De leerlingen die de kleutergroep gaan verlaten, kregen het prentenboek Kom uit die kraan!! ter herinnering aan hun tijd in de kleuterklas van Taaltuin Voltaire. Wat een feest!
De middenbouw (CP, CE1 en CE2)
De laatste les voor groep 3, 4 en 5 vond plaats op 11 juni. Jolien, Annemarie en de leerlingen hebben er een feestje van gemaakt met letterkoekjes en spelletjes. Het was een gezellige afsluiter!

      

 De bovenbouw (CM1 en CM2)
Op vrijdag 7 juni was het zover: de laatste les van groep 6 en groep 7 met Petra en Ageeth op locatie (want op 14 juni ‘mochten’ de leerlingen nog een keertje zoomen met de leerkrachten).

Zoals iedere week startten we met de Grej of the Day (www.grejoftheday.nl); bij ons: het raadsel van de week. Het raadsel luidde: Sprookjesachtig gedichten. Petra had geen idee dat het om elfjes ging die de leerlingen zelf hadden geschreven om haar in het zonnetje te zetten. De leerlingen hebben de elfjes voorgedragen en Petra was blij verrast!

Na deze verrassende start van de les, werd er eerst nog serieus gewerkt aan spelling, taal en het lopende thema Vroeger & Nu, maar daarna was het tijd voor een drankje met chipjes en koekjes, spelletjes en disco met een heuse discobal! De leerlingen van groep 7 kregen als afscheid van het basisonderwijs een mooie ALNVNT-beker.
Een feestelijke afsluiting van een leerzaam schooljaar.
  HET LITERAIRE EVENEMENT VAN HET SCHOOLJAAR:BEZOEK VAN BENNO BARNARD 

 Donderdag 16 en vrijdag 17 mei jl. mochten we de grote Nederlandse schrijver Benno Barnard ontvangen. Zijn bezoek was een boeiend drieluik.Voor onze lycéeleerlingen heeft hij gedichten van Herman de Coninck (onze eindexamendichter dit jaar) vergeleken met gedichten van zichzelf.

Met onze collègeleerlingen heeft hij op geen twee uur tijd het liedje Les loups, van Henri Dès, naar het Nederlands vertaald, waarna we het allemaal uit volle borst hebben gezongen!
De reacties van de leerlingen van 6ième (Apolline, Edwin, Hein en Theo) en 5ième (Victor):”Toen Benno Barnard kwam heeft hij een beetje over zichzelf verteld. Daarna heeft hij een liedje laten horen . Het heette “Les loups” en werd gezongen door Henri Dès. We moesten het lied vertalen van het Frans naar het Nederlands. De zinnen moesten rijmen. Elke groep vertaalde een strofe. Het was wel leuk, maar het duurde wel lang ! Het was een beetje saai. Tenslotte gingen we het vertaalde lied zingen en dat was heel grappig. Het was erg fijn dat het 2 uur duurde, want daarom hebben we 2 uur les gemist.”
bron: Apolline (6ième)


Tijdens de literaire avond, in de mediatheek van Ferney-Voltaire, heeft hij zich voor een goed gevulde zaal laten interviewen door onze leerlingen, die ook uit zijn werk hebben voorgelezen. Het was op de borrel nadien gezellig napraten.

We danken Benno Barnard, onze leerlingen en alle aanwezigen op de literaire avond voor het geslaagde bezoek!Afscheid PetraAan het einde van dit schooljaar ga ik stoppen met lesgeven aan onze school “Taaltuin Voltaire”. Het was een moeilijke beslissing, omdat ik het werk erg leuk vind en alle arbeidsomstandigheden als buitengewoon goed ervaar. Maar het moment is gekomen om weer iets nieuws te gaan doen in mijn leven. Ik begon eind jaren 90 met twee lessen per week Nederlands als vreemde taal, omdat Bertho al een volledige baan had en er dus iemand gezocht werd. Toen mijn oudste zoon startte met lessen Nederlands, nam ik plaats in het bestuur als secretaris. Maar toen we een leraar basisonderwijs zochten en die niet konden vinden, besloot ik om de Pabo te gaan doen op afstand en tegelijkertijd les te gaan geven als stagiaire. In twee jaar rondde ik die studie af en was toen officieel bevoegd. En met twee pauzes van enkele jaren ben ik nu dus nog steeds verbonden aan deze school!Mijn vier kinderen hebben altijd lessen Nederlands gevolgd. Ze zaten dus ook wel eens bij mij in de klas. Ze hielden van onze school: ze hadden een soort tweede huis waar ze in de tussenuren terecht konden. Het was een fijn plekje in een zeer grote structuur! Hun band met de Nederlandse taal en met het land is altijd goed gebleven. Ik wil iedereen die op enige wijze verbonden is met Taaltuin Voltaire hartelijk bedanken voor de fijne jaren!Petra BerkersJaarlijkse Barbecue en Gouden Lustrum
Op 29 juni aanstaande, over een dikke twee weken, is het zover! De jaarlijkse barbecue! Een mooi moment om onder het genot van een hapje en drankje terug te kijken over het afgelopen schooljaar.Tevens is 2024 het jaar waarin het Nederlandstalig onderwijs in Pays de Gex haar Gouden Lustrum viert! Al sinds 1974, dat is dus 50 jaar! Daar willen we als bestuur graag met zoveel mogelijk huidige leden en leerkrachten en zoveel mogelijk oud-leerlingen, -leden en -leerkrachten bij stilstaan. 

Aanvangstijd: 18 uurWaar? CERN-site te Prévessin (op het terrein is de route gemarkeerd)

Voor brood, drinken, houtskool, sauzen en servetten wordt gezorgd.
Voor vlees, vis en veganistisch/vegetarisch BBQ-goed dient u zelf te zorgen. 
Wilt u ook voor bestek, borden en glazen en/of bekers meenemen?
Als iedereen een hartige schotel, salade of dessert meeneemt, kunnen we een gevarieerd buffet aanbieden.

Vast onderdeel is de voetbalwedstrijd tussen België en Nederland. Schroom niet om buitenspelletjes mee te nemen!


Inschrijving + registratie bij CERN (voor toegang tot terrein) noodzakelijk:https://indico.cern.ch/event/1167271/

Tot de 29e juni!Om onze vereniging te ondersteunen en gezond te houden, zoeken we helpende handen om bijvoorbeeld:Boeken te kaftenMee te helpen bij het organiseren van een filmavondGezamenlijke activiteiten te organiserenOns netwerk te vergrotenDe kleuterlokalen op te frissenUw werk of een bijzondere hobby te presenteren in de klas….of misschien heeft u zelf wel een goed idee!Aarzel niet om contact met ons op te nemen als antwoord op deze nieuwsbrief, per mail:guus.gielen@alnvnt.comVrijwilligers voor het bestuurWe zijn (nog) altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het bestuur draaiende te houden.
Het bestuur houdt zich bezig met de financiën en logistiek achter de schermen van Taaltuin Voltaire. 
Mocht je interesse hebben om wat vrije tijd te investeren in de school, schroom niet en neem contact op met het bestuur.

bestuur@alnvnt.comBestuursleden gezocht! - Theater in het GroenContact!U kunt ons op de volgende manieren bereiken:Bestuur: bestuur@alnvnt.comLedenadministratie: aanmelden of contactgegevens wijzigen graag via de ALNVNT websiteLeerkrachten zijn collectief bereikbaar op docenten@alnvnt.comKlik op onderstaande links voor sociale media en de ALN/VNT website. https://www.alnvnt.comhttps://www.facebook.com/ALNVNT/https://twitter.com/alnvnt