NIEUWSBRIEF OKTOBER 2023

Van de voorzitter

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar! En bomvol data en wetenswaardigheden over onze vereniging Taaltuin Voltaire. Data om zeker te onthouden: maandag 20 november is de ALV (met borrel) en zondag 26 november is het Sinterklaasfeest. Verder in de toekomst kunnen we alvast 16 mei reserveren voor een schrijversbezoek met literaire avond. Zo, die punten staan alvast, verderop meer informatie. Daarnaast natuurlijk een warm welkom voor Evi, die ons leerkrachtenteam in het VO komt versterken. Over serendipiteit (of toeval?) gesproken: wij waren op zoek naar een leerkracht, maar zij heeft ons gevonden (vraag maar eens na bij Evi).Het is mijn laatste voorwoord; na 7 jaar bestuur, waarvan 2 jaar voorzitter, geef ik het stokje door. Zoals het er nu naar uit ziet wordt het een wat kleiner bestuur, van 5 personen. Misschien past dat ook wel wat beter bij de vereniging die kleiner is geworden. We zullen elk jaar toch zo’n 2 tot 3 nieuwe bestuursleden nodig hebben om alles draaiende te houden voor onze kinderen en leerkrachten. Met de huidige grootte zullen dus alle families wel een keer aan de beurt komen om plaats te nemen in het bestuur. Klinkt haast als een straf: maar is het niet! Ik heb het met heel veel plezier gedaan, heb veel leuke mensen beter leren kennen, ben onder de indruk geraakt wat er allemaal nodig is om alles te laten draaien, en ben nog meer onder de indruk geraakt wat voor mooie samenwerking we toch hebben tussen al onze leerkrachten en bestuursleden.Lees vooral door voor verdere informatie, en hopelijk zie ik velen van jullie 20 november op de ALV,Igor.
 
Voor je agenda:Herfstvakantie: 21 oktober tot en met 5 november
Onderzoek meertaligheid: november

Maandag 20 november om 20 uur: Algemene Ledenvergadering
Zondag 26 november om 15 uur: Sinterklaasviering

Kerstvakantie: 23 december tot en met 7 januariTevredenheidsenquete: januari 2024
Bezoek Benno Barnard: 16 en 17 mei 2024
MeertaligheidMeertaligheid | Evelien blogt!
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn enige tijd geleden (in samenwerking met de stichting NOB) een onderzoek gestart naar de taalontwikkeling van Nederlandstalige kinderen in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

De Nederlandstalige school in Ferney-Voltaire zal deelnemen aan dit onderzoek, dat dit najaar plaats zal vinden.

Bij dit onderzoek zullen kinderen van 4 tot en met 7 jaar betrokken worden. Het bezoek aan onze school zal waarschijnlijk in november gepland worden. In dit project worden de factoren onderzocht die van invloed zijn op de Nederlandstalige taalontwikkeling van meertalige kinderen.In onderstaande video wordt  meer verteld over de achtergrond en opzet van het project.   Taalonderzoek – Nederlands in het buitenland – YouTube
Vrijwilligers voor het bestuurWe zijn (nog) altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het bestuur draaiende te houden.
Het bestuur houdt zich bezig met de financiën en logistiek achter de schermen van Taaltuin Voltaire. 
Igor, Gideon en Pieter zullen binnenkort hun bestuursfunctie neerleggen. Alex en Alfred zullen het
bestuur komen versterken.
Mocht je interesse hebben om wat vrije tijd te investeren in de school, schroom niet en neem contact op met het bestuur.

bestuur@alnvnt.comBestuursleden gezocht! - Theater in het Groen 
SinterklaasfeestSinterklaas Donuts - JJ DonutsDe voorbereidingen voor het sinterklaasfeest zijn gestart. Op zondagmiddag 26 november zal de goedheiligman een bezoek brengen aan Salle du Levant in Ferney-Voltaire.

Vanaf 15 uur is iedereen welkom om er een gezellige middag van te maken, met onder andere klassenoptredens, glühwein en heel veel pepernoten!

Traditiegetrouw wordt iedereen uitgenodigd om een zoet en/of hartig hapje mee te nemen Deze worden dan in de pauze middels een lopend buffet gezamenlijk genuttigd. Voor koude en hete drankjes wordt gezorgd.
Een uitnodigingsmail volgt binnenkort.

Tot dan!
Om onze vereniging te ondersteunen en gezond te houden, zoeken we helpende handen om bijvoorbeeld:Boeken te kaftenMee te helpen bij het organiseren van een filmavondGezamenlijke activiteiten te organiserenOns netwerk te vergrotenDe kleuterlokalen op te frissenTe assisteren tijdens de kleuterlessenUw werk of een bijzondere hobby te presenteren in de klas….of misschien heeft u zelf wel een goed idee!Aarzel niet om contact met ons op te nemen als antwoord op deze nieuwsbrief, per mail of telefoon:guus.gielen@alnvnt.com (+33 6 99291044)
  Afgelopen zaterdag 30 september hebben we een herfstactiviteit georganiseerd!

Op deze dag zijn ruim 30 ouders en kinderen bij elkaar gekomen bij de Etang de Cessy om met elkaar te picknicken. De weergoden waren ons gunstig gezind en we hebben een prachtige en gezellige middag gehad. Er zijn door diverse ouders allerlei spelmaterialen meegenomen, maar het hoogtepunt waren de klassieke Nederlandse skelters die door Willemjan waren omgebouwd met een elektrische motor in plaats van de trappers. We hopen deze picknick jaarlijks te herhalen om er het schooljaar mee af te trappen, net zoals de herfstactiviteit dat voor de COVID-pandemie deed.

We hopen jullie de volgende keer weer in groten getale te ontmoeten!


Bedankt organisatoren Nicole, Jolien, Gideon & kids!
Even voorstellen: 
Ik ben Evi Biermans, 41 jaar oud en afkomstig uit België, meer bepaald uit Herentals.
Bij de lokale jeugdbeweging leerde ik mijn man Jan kennen. Samen hebben we drie
kinderen, Louis (13), Elvire (11) en Emile (7). Ik studeerde Communicatiewetenschappen en Culturele Studies aan de KULeuven, nadien volgde ik de lerarenopleiding aan de Ugent. Ik werkte 10 jaar lang als leerkracht humane wetenschappen in Het College in Vilvoorde. In 2017 gaf ik er met spijt in het hart mijn ontslag. Een verhuis van Antwerpen naar Westerlo maakte het woonwerkverkeer een pak lastiger. Ik deed nadien twee heel fijne interims in Herk-De-Stad en Schilde. 
In de zomer van 2018 kozen mijn gezin en ik voor een nieuw avontuur. Jan nam, in het
kader van een samenwerkingsproject met de Antwerpse haven, een job aan als technisch
directeur van de haven in Cotonou, Benin. We beleefden vier prachtige jaren op het
Afrikaanse continent. We voelden dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en zo kwamen we eind oktober 2022 in Zwitserland terecht, waar Jan aan de slag ging bij Cern. 

Ik geef dit schooljaar Geschiedenis/Aardrijkskunde aan troisième en Connaissance du Monde
aan première. Les geven is altijd mijn passie geweest, en ik ben blij te ervaren dat ik nog altijd
met evenveel plezier voor de klas sta als in de beginjaren. 
Vera Crettaz en Crack op bezoek

Op woensdag 11 oktober jongstleden kwamen de leerlingen van
groep 1, 2 en 3, hun (groot)ouders, broertjes en zusjes naar ons
kleutergebouw in Ferney-Voltaire om te luisteren naar
Vera Crettaz (www.veracrettaz.ch).

Vera las voor uit haar boek: ‘De avonturen van Crack – Een lieve sfinx kat’. 
Dat Crack was meegekomen, wat het allerleukst!
 
Binnenkort:

 Op 20 november aanstaande is het tijd voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering! We willen bij deze alle leden uitnodigen om te komen. Op de agenda staan o.a. het jaarverslag, de begroting, de lesgelden en het gevoerde en toekomstige beleid. Drie bestuursleden nemen afscheid: Igor, Pieter en Gideon. Formeel gezien worden zij gedechargeerd. Bovendien worden er twee nieuwe bestuursleden voorgesteld: Alex en Alfred.
Na afloop is er een borrel.
Tot dan!
ALV
HET LITERAIRE EVENEMENT VAN HET SCHOOLJAAR:
 BEZOEK VAN BENNO BARNARD 
 
Wij zijn verheugd dat de schrijver Benno Barnard op 16 en 17 mei 2024 onze afdeling met een bezoek komt vereren. Hij zal onze leerlingen vertellen over (zijn) poëzie en hij houdt een avondconférence voor Nederlandstaligen op donderdag 16 mei vanaf 20 uur in mediatheek Le Châtelard te Ferney. Wij hopen u daar te mogen begroeten!Benno Barnard behoeft wellicht geen introductie. Hij is een gerenommeerd, veelvuldig vertaald en gelauwerd Nederlands dichter, essayist, toneelschrijver, reisschrijver en vertaler. Geert Mak schreef over Barnards dagboekwerk het volgende: ‘Het is een fascinerend verslag van een denkproces, van een worsteling om nieuwe vormen te vinden voor het debat over de werkelijke vragen van deze eeuw.’ Barnard staat bekend als een zeer onderhoudend causeur, die zijn publiek met kennis van zaken en een prikkelend gevoel voor humor kan boeien over een veelheid aan onderwerpen, zoals de geschiedenis van Europa aan de hand van de literatuur van ons continent. Als Nederlander die lang in België gewoond en gewerkt heeft, is Barnard een uitgelezen gast voor onze afdeling. Te zijner tijd volgt nog een officiële uitnodiging, maar wij konden het niet nalaten om u nu reeds dit buitengewoon goede nieuws van het poëziefront te melden. 

  
Enkele klassenfoto’s met een knipoog:

                       
 
Contact!U kunt ons op de volgende manieren bereiken:Bestuur: bestuur@alnvnt.comLedenadministratie: aanmelden of contactgegevens wijzigen graag via de ALNVNT websiteLeerkrachten zijn collectief bereikbaar op docenten@alnvnt.comKlik op onderstaande links voor sociale media en de ALN/VNT website. https://www.alnvnt.comhttps://www.facebook.com/ALNVNT/https://twitter.com/alnvnt

https://mailchi.mp/207371c44a02/nieuwsbrief-aln-vnt-oktober-13720682