NIEUWSBRIEF 14 maart 2022

ALN-VNT Taaltuin Voltaire Nieuwsbrief14 maart 2022
Voor je agenda
    

Zondag 3 april, 2022Op 3 april organiseren we een spellenmiddag in Cessy voor leerlingen van het primaire onderwijs. De uitnodiging met informatie hierover zal nog verstuurd worden.Laatste nieuws

Vrijdag 11 maart 2022 was het de laatste dag met mondkapjes op school!


Jippie….. We hebben de mondmaskers in de wilgen gehangen!
 Namens het bestuur
We gaan langzaam aan naar de lente, de vogeltjes zingen en de dagen worden weer lekker lang. Gelukkig kondigt het dit jaar ook de verdere versoepeling van de COVID maatregelen aan. Eindelijk…. geen mondkapjes meer. De leerlingen en leerkrachten hebben zich er dapper doorheen geworsteld en we zijn blij dat er geen grote problemen zijn ontstaan. Wij als bestuur hebben ons ook aan moeten passen en zijn heel erg trots op onze leerkrachten die met ontzettend veel inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen er altijd voor hebben gezorgd dat het onderwijs op een verantwoorde, toepasselijke en leuke manier kon doorgaan.
CHAPEAU leerkrachten!

Versterking bestuur
Het bestuur functioneert naar wens en we zijn blij dit met goede moed en inzet te kunnen doen om onze kinderen te verzekeren van kwalitatief goed en inspirerend onderwijs in de Nederlandse taal.
Ons team heeft een natuurlijk verloop en we komen dan ook altijd graag in contact met ouders die iets willen bijdragen aan de voortzetting van de vereniging.
Heb je interesse? Neem contact op met onze voorzitter, Igor Bodnar (president@alnvnt.com).  

Kleuter lokaal
In onze vorige nieuwsbrief van november 2021 hebben we aangegeven dat wij een nieuw lokaal zoeken voor de kleuterlessen op woensdag middag. Dit is hard nodig daar het huidige lokaal niet meer aan de normen kan voldoen van een geschikte kleuter onderwijs locatie.
Wij zijn daarom blij te melden dat het bestuur inmiddels enkele locaties heeft kunnen vinden die mogelijk kunnen voldoen. De eerste gesprekken zijn gevoerd met gemeente instanties in de Pays de Gex.
Toch zijn we nog nieuwsgierig naar andere mogelijke locaties.
Vraag na op je school en bij je gemeente of er niet een mogelijkheid is om een zaal te huren elke woensdag van 12h30 tot 17h30!


    Nieuws van het Primair Onderwijs – door Petra       SINTERKLAAS
Het Sinterklaasfeest is dit jaar op drie verschillende momenten gevierd op school. Op dinsdag brachten de Sint en vier pieten een bezoek aan de groepen 3,4 en 5. De kinderen hadden een lied of toneelstukje voorbereid en ook werd er een stuk opgevoerd door de leerlingen van 5ième (Brugklas).
Op woensdag verraste de Sint en de pieten de kleuters, die verkleed waren en liederen ten gehore brachten.
Op vrijdag kregen de leerlingen van de groepen 6 en 7 bezoek van de Sint en pieten en ze hadden een rap voorbereid.
  
 
OUDERCONTACT
Op 3 februari hadden alle ouders de gelegenheid om met de leerkracht over hun kind te spreken. Dit was prettig, omdat de lessen sinds de kerstvakantie op afstand plaatsvonden.
De Cito-toetsen zijn om deze reden niet afgenomen in januari en worden afgenomen zodra de lessen weer in Ferney plaatsvinden. De resultaten van deze toetsen zullen met de ouders besproken worden tijdens een oudercontact in de lente.
 
BOEKENMAAND
In België wordt de hele maand maart aandacht besteed aan lezen. Het thema dit jaar is “Helden en Schurken”. We zullen ook werken met dit thema tot de aprilvakantie.
 
VOOR DE LEERLINGEN VAN DE GROEPEN 6/7 EN DE MIDDELBARE SCHOLIEREN

“DE KLEINE PRINS”, van Erik van Muiswinkel

Op 12 november bracht Erik van Muiswinkel een bezoek aan onze school. Hij gaf een voorstelling over het boek “De kleine prins”. Gepassioneerd vertelde hij over het ontstaan van het boek, over het leven van Antoine de Saint-Exupéry en over de historische context van het boek. Met zijn legendarische humor en vele woordspelingen wist hij al onze leerlingen, van 9 tot 18 jaar, te boeien. Nieuws van het Voortgezet Onderwijs – door Foppe en AlbrechtHAIKUPRIJSVRAAG
‘Le printemps de la poésie’ staat dit jaar in het teken van ‘L’éphémère’ (Van Dale: het broze, vergankelijke, vluchtige…). Een dichtvorm die zich goed voor dit thema leent, is de haiku, zodat het Centre de Documentation et d’Information van het lycée een haikuprijsvraag uitschreef, waaraan onze afdeling enthousiast meedoet. De oogst van de Lente der Dichters valt vanaf 14 maart in het CDI te bewonderen.FILMVOORSTELLING
Op vrijdag 11 maart werd in de Salle de Conférence hier op school de documentaire ‘Bigger than us’ vertoond, in aanwezigheid van regisseuse Flore Vasseur, de Oegandese boerin Winnie Tushade en lycéeleerlingen, waaronder onze klas van seconde. In de documentaire worden 7 jongeren gevolgd, die elk op andere wijze ijveren voor een betere wereld. Winnie bijvoorbeeld leert vluchtelingen in Oeganda biologische landbouw te bedrijven. Nadat eerst voedselzekerheid is gecreëerd, komt ook onderwijs weer in zicht. Zie voor meer informatie: www.biggerthanus.film
De winnaars van de poëziewedstrijd in januari zijn:
 
1. Raphaël Risseeuw (3ème) met ‘Gedicht over de liefde’
2. Oscar Lieffering (5ème) met ‘Grijze Jager’
3. Liv Vermaerke (3ème) met ‘Speciaal voor jou’

Gefeliciteerd! Dit zijn hun schitterende gedichten:

1. Gedicht over de liefde
Verbrandend ijs,
ijskoud vuur,
sneeuw als as,
toen ik met je was.

2. Grijze Jager
Is er iemand in gevaar
De Grijze Jager is daar
Altijd klaar voor een avontuur
maakt niet uit op welk uur
Als lezer word je meegezogen in het verhaal
Je voelt het gevaar, dat is normaal
Zijn beste vriend is natuurlijk zijn paard
Hij is voor hem Goudwaard
De boeven beven al bij het horen van zijn stem
Ze gehoorzamen meteen als hij spreekt met klem
De Grijze Jager is mysterieus
Om hem te zien moet je verder kijken dan je neus

3. Speciaal voor jou
Ik zie je overal,
in alles om me heen,
in de theepot die zacht fluit,
de gitaar die ligt te gapen,
de kamerplant die op water wacht.
Ik zie je overal.
Ik geloofde in de liefde,
voor de allerlaatste keer.
Ik hou van jou,
jij hield van mij,
we vinden elkaar terug,
overal.

Lezing van Raymond Hutubessy – Revolusi!
Raymond Hutubessy, vader van Chiara in Terminale, heeft op onze afdeling een lezing gegeven over ‘Revolusi’ van David van Reybrouck. Dat recente, alom geprezen boek behandelt de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en bundelt de herinneringen van de laatste nog levende getuigen van die strijd.
Raymond heeft met zijn bespreking ervan onze leerlingen van 4ème tot Terminale twee uur lang ontzettend weten te boeien. Hij gaf een uitstekende samenvatting van het boek en koppelde er op een erg sprekende manier zijn eigen ervaringen aan vast, als zoon van naar Nederland uitgeweken Molukkers. Dank je wel, Raymond!
Oproep aan alle ouders: als je graag voor onze leerlingen komt spreken over je werk, passies, iets met Nederland/Vlaanderen… dan verwelkomen we je met plezier! Het is goed voor leerlingen als de ‘buitenwereld’ onze afdeling binnenkomt.
Op het beeld: het ‘vlagincident van Soerabaja’, waar opstandelingen in 1945 de blauwe baan van de Nederlandse vlag boven het Oranjehotel scheurden, om het rood en wit van de Indonesische vlag over te houden. Over dit incident heeft Raymond ons uitgebreid verteld.

 Contact!U kunt ons op de volgende manieren bereiken:Bestuur: Bestuur@alnvnt.comLedenadministratie: aanmelden of contactgegevens wijzigen graag via de ALN VNT websiteLeerkrachten zijn collectief bereikbaar op docenten@alnvnt.comOf via de telefoon van de afdeling op school: 04.50.40.47.58Klik op onderstaande icons voor links naar de sociale media en ALN-VNT website.